Yosakoi

2019.11.09

Szerencsére a hétvégén belefutottam egy yosakoi versenybe. A yosakoi (よさこい) egy speciális táncstílus, amit mindig csoportosan és általában ünnepek (matsurik) és egyéb felvonulások alkalmával táncolnak. Modern és hagyományos elemeket vegyít, leginkább az awa odori és a cheerleading ötvözetének mondanám.

A fesztivál kabalája
A fesztivál kabalája

A legelső yosakoi fesztivált Shikoku szigetén, Kōchi városban tartották 1954-ben, innen terjedt el az egész országban a műfaj. A verseny nem sok formaságot ír elő, mindössze három megkötés van:

1) a táncosoknak mindenképpen használniuk kell naruko-t (ez egy fából készült kis hangszer, leginkább a kasztanyettához tudnám hasonlítani). Ez az egy kötelező elem van, ezen kívül bármi más is használható. A leggyakoribb kellék a zászló, a legyező (maioogi 舞扇), az ernyő, kendők és a lámpás.

Természetesen ezeket be kellett szereznem: naruko
Természetesen ezeket be kellett szereznem: naruko
maioogi
maioogi

2) a zene lehet akár modern, akár tradicionális, felvétel vagy épp karaoke, de tartalmaznia kell Takemasa "Yosakoi Naruko Odori" dalának legalább egy részletét; (mivel a szerző volt kedves köztulajdonba adni a művet, az bármilyen formában feldolgozható)

3) emellett a csapat nem lehet nagyobb 150 főnél.

A fellépő csoportok a versenyt inkább közösségi élményként fogják fel semmint vérre menő küzdelemnek. Habár vannak hivatalos yosakoi tánciskolák, a legtöbb csoport inkább egy-egy iskola, lakóközösség vagy akár cég önszerveződő táncegyesülete. Különösen cukik voltak az olyan csapatok, ahol gyerekektől a nagymamákig mindenki részt vett és közösen ropták.

Mint kiderült, a verseny a háromnapos 18. Dream Yosacoy Festival volt, amin 70 csapat versenyzett közel 6000 fővel.

Nekem a Yonden csapat volt a kedvencem, az első az én videóm az esti fellépésükről, a másik a hivatalos felvétel a teljes táncról.

https://www.youtube.com/watch?v=qDARNuiYgKk&feature=youtu.be


https://www.youtube.com/watch?v=I-s6KqfP2_4


© 2019 Éva MB.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!