Virágom, virágom

2020.02.26

Egy fényképemmel kapcsolatban kaptam egy fogós kérdést, hogy az adott virágzó fa vajon szilva (ume), barack (momo) vagy cseresznye (szakura). Sajnos nem vagyok botanikus, itt a kertekben, parkokban pedig csak igen ritkán van latinul, ne adj isten angolul is megjelölve a fa fajtája, ezért egyértelmű választ máig nem tudtam adni.

Virágzó fa az Ise-i szentélynél
Virágzó fa az Ise-i szentélynél

Az első gondolatom az volt, hogy mivel februárban fényképeztem, biztosan szilva volt, ugyanis ez a fa virágzik először Japánban, ezt követi később március közepén a barack, majd március végén a cseresznye. Ez azonban mint kiderült sajnos nem ilyen egyszerű. Egyfelől a három fafajtának rendkívül sok alfaja létezik, amelyeknek eltér a virágzási időszaka. Így bőven találhatunk már virágzó cseresznyefa példányokat február közepén például a kanzakura vagy kawazuzakura fajtákból.

Kanzakura
Kanzakura
Kawazuzakura
Kawazuzakura

Másodszor, a virágzási időszak eltér az ország egyes részein; értelemszerűen, ahogy haladunk északra úgy nyílnak egyre később a fák fajtától függetlenül. Harmadszor, a klímaváltozás a virágzás menetrendjét is szépen összekuszálta, így a meteorológusok folyamatosan helyesbítik a hanami (cseresznyevirágzás) ünnepének dátumát. (Jelenleg Tokióra március 23-át jósolják, mint a teljes virágzás (full bloom) időpontját.)

Habár millió kivétel van, az alábbi szabályok segíthetik a zöldfülű természetjárók, kertészek vagy egyszerű virágkedvelők dolgát:

A szilvavirág szirmai egészen szabályos kör alakúak, míg a baracké sokkal elnyújtottabb, csepp formájúak. Ezzel szemben a szakurán van egy V-alakú metszés is, így olyan mintha két hegyes kis füle lenne minden sziromnak. (Ez számomra újdonság, nem emlékszem, hogy az otthoni cseresznye és meggyfán bármilyen barázda lenne, úgy látszik ez csak az itteni fajtákra igaz.)

Emellett a virágok elhelyezkedése is utalhat a fajtára: a szilvafa ágán általában elszórtan, közvetlenül az ágon nőnek a virágok. A barackvirágok ezzel szemben párosan és nem közvetlenül az ágon ülnek, hanem van egy kis száruk (kocsányuk). Végül a szakura virágok szára sokkal hosszabb a barackénál és egy pontból jóval több virágzó hajtás ered.

A színek viszont sajnos nem sokat segítenek a fajta meghatározásában. Egyfelől, mind a három fa virága lehet (sőt, főszabály szerint) rózsaszín (annak miden létező árnyalatában), de a szilva és a cseresznye emellett lehet még fehér is. Ha nagyon sötét lila virágot látunk, az jó eséllyel szilva lesz, de egyes ritka cseresznye fajták szintén ölthetnek ilyen színt. Talán az egyedüli, amiben biztosak lehetünk, hogy ha nem rózsaszín a fa, akkor az biztosan nem barack.

Virágzó barack fa
Virágzó barack fa

Habár e pár útmutató ismeretétől biztosan nem válunk növényszakértővé, szerencsére a virágzásban való gyönyörködést egyáltalán nem gátolja a fajta fel nem ismerése. Vagy egy kicsit költőibben: A virágzó fa, bárhogy nevezzük, éppoly illatos (és csodaszép) :)  

© 2019 Éva MB.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!