Tanabata – a japán love story

2020.07.08

Július 7-én ünneplik Japánban az egyik legszebb és romantikusabb nyári ünnepet, a Tanabatát (七夕). A naphoz egy legenda is kapcsolódik, amit még Kínából vettek át a VIII. században. A történet szerint Orihime hercegnő - aki Tentei-nek, az ég istenének leánya volt - készítette az istenek számára a leggyönyörűbb ruhákat. Egy napon találkozott Hikoboshival, a pásztorfiúval, és természetesen első látásra egymásba szerettek, majd később össze is házasodtak. Ezt követően viszont annyira csak egymással voltak elfoglalva, hogy egyre inkább elhanyagolták a feladataikat: Orihime nem szőtt több selymet, míg Hikoboshi nyája szétszéledt. Tentei az ifjú pár lustaságán annyira feldühödött, hogy szétválasztotta őket, méghozzá a Tejúttal (japánul Amanogawa vagyis mennyei folyó). Később látva lánya mérhetetlen fájdalmát, végül módosított a döntésén megengedve a fiataloknak, hogy amennyiben egész évben rendesen ellátják a feladataikat, évente egyszer, július 7-én találkozhatnak egymással.

Szegényeknek a nagy napon kellett rájönniük, hogy a Tejúton sajnos nincs híd, így továbbra is lehetetlen számukra a találkozás. A hercegnő zokogását meghallva egy csapat szarka sietett a segítségükre és a szárnyaikkal hidat képezve átsegítették Orihimét a Tejút túlpartjára. Sőt azt is megígérték, hogy minden évben ugyanígy fognak tenni kivéve, ha ezen a napon esik az eső, mivel elázna a szárnyuk. Ilyen esetben a párnak várnia kell egy újabb évet a találkozásig, ezért is nevezik a július 7-ei esőt Orihime könnyének.

Szerencsére idén jó idő volt. :)

Az ünnep szerves részét képezi, hogy bárki kívánhat a pártól, csak egy színes papír kell hozzá, amire ráírjuk legfőbb vágyunkat (a bátrabbak verses formában) és felakasztjuk az így elkészült tanzakut (短冊)egy bambuszra erősítjük. Másnap a feldíszített bambuszt ünnepélyesen leengedik a folyón vagy elégetik, biztosítva, hogy az isteni párhoz, akiket a Vega és az Altair csillagok képviselnek egyébként, biztosan megérkezik az üzenetünk a kívánságunkkal. 

© 2019 Éva MB.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!