Szilveszter Japánban

2019.12.28

Évvége

Sok kultúrában, így Japánban is a régi dolgokat nem szabad átvinni az újévre, s mindent még az óévben le kell zárni. Így December utolsó napjai a dolgok tisztázásáról, régi sérelmek lezárásáról, valamint az adósságok megadásáról szólnak. Az óévben elvégzett utolsó munka még külön nevet is kapott: shigoto osame. Karácsony után azonnal megkezdődik a nagytakarítás (ōsōji), hogy makulátlanul induljon az újév, és helyére kerül az ilyenkor szokásos dekoráció is.

A bejárat elé egy pár fenyőből és bambuszból készült kadomatsu-t állítanak (ez a szokás még az Edo korból származik). A fenyő a hosszú életet, a három különböző hosszúságú bambusz az eget, az emberiséget és a földet jelképezi.

Kadomatsu
Kadomatsu

Egy másik díszítő elem a shime-kazari, ami szalmából font kötélből áll, amit egyéb díszpapírral, legyezővel, virággal díszítenek és a bejárat felé függesztik. Ezek a díszek üdvözlik és befogadják az újév istenségét (Toshigami-sama) és az ősök szellemét, melyet január 15-én, a dísz elégetésével engednek majd szabadon.

Shime-kazari
Shime-kazari

Az újévi dekoráció másik jellegzetes eleme a kagami mochi. Egy nagyobb és egy kisebb lapított gömb alakú rizssütemény alkotja, melyek tetején elhelyeznek egy daidai-t, japán keserű narancsot. A két rizssütemény szimbolikáját sokféleképpen értelmezik, ezek közül az egyik, hogy a régi és újesztendőt jelképezi. A "daidai" szóalak jelenthet "számos generáció"-t is a narancson kívül, emiatt a szójáték miatt úgy hiszik, hogy a gyümölcs dekorációkénti használata még sok generációt biztosít a család számára a jövőben.

A dekoráció kihelyezésének idejére is van pár szabály: nem szerencsés december 29-én vagy 31-én lakást díszíteni. Az előbbi esetben a 9-es szám miatt, ami kiejtve (ku) megegyezik a szenvedni igével. A 31.-e pedig 'last minute' feladatvégzésnek számít és ezért hoz balszerencsét.

Újévi üdvözlet

Az év végi időszak másik elmaradhatatlan kelléke az újévi üdvözlőlap, a nengajo. Ezeket a képeslapokat általában az újév kínai horoszkóp szerinti állata díszíti. Mivel 2020 a patkány éve (japánoknál ez a nezumi, ami egeret jelent), a boltokban cukibbnál cukibb egérkékből lehet válogatni képeslap, makett, kulcstartó, plüssfigura, abrosz vagy akár szappan formátumban. 

A posta előre jelzi, hogy mi az a legkésőbbi időpont, amikor a levelünk még időben feladható. Emellett, ha valaki már jóval hamarabb szeretné letudni ezt a feladatát, a feladószelvényen megjelölheti, hogy újévi üdvözlőlapról van szó, így a posta pontosan újév napján kézbesíti a lapot. (Bizony, a posta állandóan működik egész évben, hétvégente is.)

(Amennyiben egy családban az óévben haláleset történt, úgy illik, ha a család egy mochū hagaki nevű gyászlapot küld szét a rokonoknak, figyelmeztetve őket, hogy a gyászidőszakra való tekintette idén ne küldjenek számukra nengajot.

Amennyiben még az óévben akarunk szóban ismerősöknek boldog újévet kívánni, azt a Yoi otoshi o! (よいお年を) kifejezéssel tehetjük. (Vigyázat, január elsejétől már nem ezt, hanem az "Akemashite omedetō gozaimasu" vagy a "Kotoshi mo yoroshiku onegaishimasu" 今年もよろしくお願いします fordulatot kell használni, ami annyit tesz, hogy "Az idén is számítok a szívélyes jóindulatára.")

Ómisoka - szilveszter

Szilveszter (azaz ōmisoka) estéjét a japánok - sok más nemzethez hasonlóan - a tévé előtt töltik. A kabarék mellett 1951 óta a műsor kötelező eleme a Kōhaku uta gassen, vagyis a Vörös és fehér dalverseny. A műsorba meghívott híres énekesek két csoportra, egy piros, női és egy fehér, férfi csoportra oszlanak, és felváltva énekelnek. A műsor végén a zsűri és a közönség közösen dönti el, melyik csapat volt jobb.

Körülbelül este 11-kor felcsendül az első harangszó a joya no kane 108 harangütéséből. A buddhizmus szerint 108 földi szenvedély van, amelytől meg kell szabadulnunk, hogy a nirvánába jussunk. Egy harangütés egy szenvedélytől való megszabadulást jelképez, így 108-at (ebből 107-et az óévben és egyet az újévben) kondítanak a harangokon, hogy szenvedélyeinktől mentesen lépjünk az újesztendőbe.

Joya no kane
Joya no kane

Az ōmisoka hagyományos étele a toshikoshi soba, az "évet átlépő hajdinatészta". A hosszú tészta a hosszú élet szimbóluma, s elég hosszú ahhoz is, hogy összekösse az óévet az újévvel, ezért fogyasztják előszeretettel december 31-én.

hideg soba tészta
hideg soba tészta
meleg szoba tészta tempurával és sashimivel
meleg szoba tészta tempurával és sashimivel
© 2019 Éva MB.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!