Shichi-go-san

2019.11.16

Hivatalosan november 15-én ünneplik Japánban a Shichi-Go-San (7-5-3) fesztivált (a gyakorlatban inkább a legközelebbi hétvégén), amellyel köszöntik a 3 és 7 éves kislányokat és 5 éves fiúkat. Ezen a napon a gyerekeket kimonóba vagy hakamába öltöztetik és az egész rokonsággal együtt felkeresik a legközelebbi shinto szentélyt, ahol hálát adnak a gyermek egészségéért, és boldog jövőért fohászkodnak.

És hogy pontosan miért ezeknek az életkoroknak tulajdonítanak jelentőséget? Egyrészt a keleti számmisztika szerint ezek a számok (illetve összegük a 15) különösen szerencsésnek minősülnek. Másrészt a kora középkorban, amikor ez a szokás kialakult, a nagyon magas gyerekhalandóság miatt csak 3 éves korban anyakönyvezték a gyereket és ilyenkor külön megköszönték az isteneknek, hogy mindeddig életben tartották a kicsit. Emellett a fiúk számára a középkorban az 5 éves kor volt a vízválasztó, amikor először vehettek fel hakamát és haorit, vagyis hivatalos öltözetet, ami a férfi szerep és felelősség egyfajta kifejezése is volt. A lányok pedig a hagyomány szerint 7 évesen viselhettek először obit (övet) a kimonójukhoz.

Az ünnep alkalmával a szülők chitose-ame nevű édességet (ezer éves cukorka) ajándékoznak a gyerekeknek abban a reményben, hogy még vagy ezer boldog esztendőben lesz részük. Ha ezer nem is, de a kiváló egészségügy és nagyon egészséges életmód alapján száz év még bőven előttük állhat. :)

Feltételezve, hogy ilyenkor a szentélyek közelében jó eséllyel láthatok ennivalóan édes kis csöppségeket, ellátogattam a Meiji szentélyhez, és nem kellett csalódnom. Egy picit lesifotóztam is.

© 2019 Éva MB.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!