Itadakimasu! - Habzsi-dőzsi japán módra

2019.12.28

Válogatós lévén egyik legnagyobb félelmem a kiutazás előtt a japán konyha volt. Most már utólag látom, teljesen alaptalanul. Nem mondom, hogy nem kellett 1-2 hét, amíg megszoktam az itteni íz- (és szag)világot, de alapvetően nagyon kellemesen csalódtam.

(Azért azt is be kell valljam, hogy az itteni "mindent megeszünk, de legalább megpróbáljuk" hozzáállásom nagymértékben az árakon is alapul, mivel a fogások alsó határa 1000 yen körül mozog, felső pedig a csillagos ég.)

Limitált nyelvtudásom miatt a rendelésnél a legtöbb esetben óriási segítséget jelent, hogy az étlapokon fotó is található, így csak rámutatok, hogy ezt kérem és jó esetben a pincérnek nincs több kérdése. (Indokolatlanul gyakran kell viszont arra a kérdésre számítani, hogy hidegen vagy melegen kérem az ételt/italt.) Az persze továbbra is gond, hogy a képek mellett nincs angol fordítás, tehát elég nagy lutri, hogy végül mit is fogok kapni.

Ami általánosságban elmondható, hogy minden étterem, de még a kifőzdék is nagyon adnak a minőségre. Kell is, mert annyiféle nyershússal dolgoznak, hogy biztosra kell menniük. De a híres japán vendéglátásban nem lehet csalódni.

Ha beülünk valahova, azonnal kis nedves kendővel fogadnak (ez lehet előrecsomagolt, de akár külön előmelegített törülköző is) a kéztörléshez, amivel mindenkinek megspórolják az utat a mosdóba. Ez annyiban fontos, hogy Japánban alapvetően gyorsan étkeznek. Egyrészt mindenkinek a meglehetősen rövid ebédszünetében kell megoldania az étkezést, másrészt az éttermek is (amelyek más országokhoz képest jóval kisebb befogadóképességűek) úgy járnak jól, ha nagyon gyorsan váltják egymást a vendégek.

Egyik kedvenc helyemen, az egyetem közelében lévő Dagashiya kifőzdében (https://goo.gl/maps/zKeF38272edKkSRn6), amit bátran ajánlok mindenkinek, aki erre jár, ha jól számoltam egyszerre maximum 15-en férnek el. Ez viszont nem szegi a helyiek kedvét, akik képesek az utcán várakozni akár esőben, fagyban is egy finom és nagyon friss tempuráért vagy sashimiért. A nagyon hatékony kiszolgálás úgy működik, hogy az utcán várakozóktól már ott felveszik a rendelést (kint táblán lehet látni az 5-6 fogásból álló kínálatot), illetve ha hideg van, kihoznak forró teát is, hogy kellemesebben teljen a várakozás. Amikor felszabadul egy asztal és bemehetünk az utcáról, már abban a pillanatban elénk is kerül a rendelésünk.

Kiemelendő (és az egészséges életmód szempontjából megszívlelendő) felfogás, hogy az emberek nem eszik degeszre magukat. 3 hónap ittlétem alatt minden alkalommal jóllaktam a porciótól, de sosem éreztem azt, hogy mindjárt kipukkanok. Ez egyrészt az általános adagméretből adódik, másrészt nagyon sok étteremben lehet dönteni a fogás méretéről. És ez itt nem úgy működik, hogy jó esetben rendelhetek fél adagot ¾ áron. Itt van, hogy 5 méretből is válogathatok, akár a főétel akár a köret méretét módosíthatom, így pontosan ki tudom választani, mi az a mennyiség, amit kényelmesen meg tudok enni.

A kiutazásom előtt sok helyről hallottam, olvastam, hogy itt mindent meg kell enni, nagyon kellemetlen, ha valaki meghagyja az ételt, legfőképpen a rizst. (Ennek történelmi okai vannak és a gyakori élelmiszerhiányra, a szemét minimalizálására, illetve a termelők munkájával szembeni tiszteletre vezethető vissza.) Ettől függetlenül ezt a szokást étteremben nem feltétlen kell betartani, a külföldiektől pedig egyébként is jóval kevésbé várják el az ilyen illemszabályok betartását. Ha véletlenül olyan helyzetbe kerülnénk, hogy valaki meghív a házába és főz számunkra (ez egyébként kifejezetten valószínűtlen - ha mégis megtörténne az óriási megtiszteltetésnek számít), ott valóban figyelni kell ezekre a szokásokra. (Egyébként a gyerekeknek azt mondják, ha nem eszik meg az összes rizst, csúnya, pattanásos párt fognak csak találni maguknak...)

Ha már szokások, nem árt tisztában lenni a legalapvetőbb asztali etikettel:

  • Köszönjük meg az ételt "Itadakimasu" felkiáltással, ami leginkább úgy fordítható, hogy "alázattal és köszönettel elfogadom".
  • Az evőpálcikával (hashi) ne hadonásszunk, ne mutogassunk és a tányért se a pálcikával húzzuk közelebb.
  • Ha közös tányérról szedünk, lehetőleg extra pálcikát használjunk. Ha nincs, akkor a pálcika másik (nem nyálas) végével szedjünk. (Ez a szokás változó, van, aki szerint a kézben tartott vége jóval koszosabb.)
  • A pálcikával ne szúrjunk át semmi ételt, nem nyárs.
  • Semmi esetre se szúrjuk a rizses tányérba a pálcikát, sőt, evés közben is kerüljük, hogy a pálcikával merőlegesen szedjünk a rizsből. Ennek az az oka, hogy temetéseken és gyászszertartásokon egy tál rizst hagynak két merőlegesen beleszúrt pálcikával (ezt tsukitate-bashinak hívják (突き立て箸). Ha normál étkezéskor teszünk így, nemcsak illetlen, de balszerencsét is hoz.
  • Egyik pálcikából másik pálcikába ne nyújtsunk/vegyünk át ételt.
  • A pálcikákat ne keresztezzük, és ne rakjuk rá keresztbe az edényre, mert azzal azt jelezzük, hogy már nem kérjük.
  • Evés után a pálcikát szorosan összeillesztve tegyük a tányér mellé, a pálcika vége legyen a tartón (hashioki). Ha nincs tartó, akkor rakjuk vissza abba a papírtasakba, amelyben kaptuk.
  • Az evés befejeztével a "Gochisousama deshita" kifejezéssel köszönjük meg az ételt, esetleg tegyük hozzá, hogy "oishikatta", azaz finom volt.
Nemcsak pálcikát, pálcikatartót is árulnak minden színben és formában
Nemcsak pálcikát, pálcikatartót is árulnak minden színben és formában
Tsukitake-bashi
Tsukitake-bashi

Új idők, új szokások

A legmodernebb éttermekben már nem kell a japán ételek nevét dekódolni, sőt a rendelés megfogalmazásával sem kell bíbelődnie a japánul nem beszélő turistának. A legtöbb sushi bárban már minden asztalhoz jár egy tablet, amin először beállítjuk a nyelvet, majd a menüsorról kiválasztjuk az ételt, az adag méretét, fűszerezését és darabszámát. (Sőt azt is, hogy gyerekméretre vágják-e a halat.)

A rendelés elküldése után pár perc várakozás után a tablet villogva jelez, hogy az étel elkészült és hamarosan érkezik. Ezt követően az asztal mellett futó sínen már jön is a kis szerelvény, rajta a tányérunkkal. Miután levettük, a gombra kattintva visszaküldjük a kocsit konyhába. A kedvencem eddig a Diver City plázában lévő Premium Kaio étterem, ahol a sushink egyenesen shinkasenen érkezik.

Emellett nagyon praktikus módon a sushi bárok asztalára forróvizes csapot is szerelnek, így az asztalra kikészített teáscsészék és zöldtea por segítségével, magunk készíthetjük el teánkat, míg várakozunk a rendelésünkre.

Ami egy kicsit körülményes az éttermekben az a fizetés. Habár a tableten egyértelműen látható mi volt a rendelésünk, a kihívott pincér a tányérokat fogja egy kütyüvel leolvasni, majd kiállítja a számlát, amit viszont el kell vinnünk a bejáratnál lévő kasszához és ott kifizetni.

© 2019 Éva MB.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!