Hinamatsuri

2020.02.28

Ahogy közeledik a március, egyre több helyen botlani az ablakokba, kirakatokba vagy más középületekbe kihelyezett régi, tradicionális babákba. Ez az úgynevezett Hinamatsuri - azaz a március 3-án tartandó babák ünnepe vagy lányok napja - elengedhetetlen dekorációja. Ilyenkor egy hagyományosan hét lépcsőfokból álló állványzatot (雛壇, hinadan) vörös kárpittal borítanak le és az egyes szintekre kiültetik a család Heian-kori öltözékben pompázó babáit (雛人形, hina-ningyō).

A felső szintre kerül a császár és a császárné, közvetlenül alájuk a három udvarhölgy, a harmadik szinten pedig az udvari zenészek - méghozzá három dobos, egy fuvolás és egy énekes - ülnek. A középső szinten foglal helyet két miniszter, míg alattuk található a császári pár három pártfogója. A két legalsó szinten kis bútorok és használati tárgyak láthatóak, amelyeket a palotában vagy utazások során használtak a császári udvarban.

Az ünnep egyike az 5 évszak ünnepnek (五節句, go-sekku), amelyet első hónap elsején, harmadik hónap harmadikán, ötödik hónap ötödikén (és így tovább) tartanak. Régen ezt a napot Barack ünnepnek (桃の節句, Momo no Sekku) is nevezték, ugyanis körülbelül ilyenkor kezdenek a barackfák is virágot bontani. Egy-két héttel Hina matsuri előtt a lányos családokban kihelyezik az évek során összegyűjtött és az év nagy részében (karácsonyfadísz módjára) dobozban tárolt baba-szettet (hinakazari, 雛飾り), majd március 4-én gondosan elcsomagolják. Vigyázat! Úgy tartják, ha nem rakják ki a babákat vagy nem csomagolják el időben, akkor a lány csak nagyon nehezen talál majd férjet magának.

A kislány születésekor általában a nagyszülők veszik meg az első pár babát, amit aztán majd fokozatosan bővítenek. Ha egy családban több lány is van, akkor fejenként kell egy-egy szettet kialakítani, mivel ezek a babák majd a kelengye részét képezik és a menyasszony magával viszi az új háztartásba. Mivel a tradicionális selyemruhás kézműves babák igen drágák (áruk akár több százezer forint is lehet), komoly beruházást jelent a gyűjtésük. (Egy régi japán közmondás szerint három lány a családban maga a csőd.)

Szerencsére ma már a babák millió formában, méretben és árban kaphatóak, így bárki az ízléséhez és pénztárcájához szabhatja a kollekcióját. A legegyszerűbb origami vagy szalmababáktól a kerámián keresztül a műanyagig, elegánstól a giccsig bármit megtalálunk a boltok polcain. Részemről az alábbi cukiság mellett döntöttem:

Egy másik hagyománya ennek az ünnepnek, ami szintén nyolcszáz évvel ezelőtt, a Heian korban kezdődött, a Nagashi-bina (流し雛) azaz babaúsztatás. Ilyenkor papírból készült babákat kis szalmacsónakba fektetnek és vízre bocsátanak abban a reményben, hogy az ártó szellemek és a betegségek a gyerek helyett a babát követve sodródnak jó messzire.

Az ünnepnek nemcsak speciális dekorációja, de menüsora is van. Ilyenkor a lányok általában babazsúrokat szerveznek, ahol az alábbiak kerülnek terítékre:

A legjellegzetesebb desszert a hishimochi, ami egy háromszínű (rózsaszín-fehér-zöld) mochi gyémánt alakra vágva. 

További nassolnivaló a hina arare, az otthon is kapható színes puffasztott rizs, amit origami kosárkában tálalnak. Mi japán órán tsumokobako formájú dobozkát hajtogattunk, az enyém így sikerült:

Főételként leggyakrabban chirashizushit (bontott szusi) fogyasztanak, azaz ahelyett hogy egyesével készítenének szusit, a hozzávalókat egyszerűen egymásra halmozzák. A tálat megtöltik rizzsel és ráhelyezik a nyers halakat, tenger gyümölcseit és zöldségeket.

A fenti finomságokat pedig shirozake-val, azaz fehér szakéval öblítik le, ami egy alkoholmentes szaké változat. Kampai! 

© 2019 Éva MB.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!